P
imasz . Inspiráló . Nőies

FlickR

PIN magazin

szerda, október 16

DIY emeletes tál * Vendégblogger

*

Wein Krisztina a napi szemtorna című blog írójának alkotása.


különleges, látványos, első látásra kivitelezhetetlen...

Emeletes tál

avagy a nyársra húzott tányérok esete 

Ne essünk kétségbe, ha már csak néhány darab maradt féltve őrzött étkészletünkből. Emeletes gyümölcsös vagy kínáló tál még bármikor lehet belőlük. A mostanság amúgy is aktuális őszi kirándulásaink alkalmával biztos, hogy találunk olyan szép formájú ágakat, botokat amit felhasználhatunk az elkészítéséhez. Ha rászánjuk magunkat a barkácsolásra, a siker garantáltan nem marad el. 
Vendégeink biztos, hogy nem hagyják szó nélkül ezt a különlegességet, hisz mindannyian tudjuk egy göcsörtös faágra nem lehet tányérokat húzni.... vagy mégis? 

Hozzávalók:
-  1 db lapos tányér (kb 25cm átmérőjű)
-  1 db mélytányér (kb 19 cm átmérőjű)
-  szép formájú faág (50 cm hosszúságú)
- facsavar, alátét
-  10mm-es tipli
-  faragasztó
-  fűrész
-  fúrógép
-  csavarhúzó 

Elkészítés: 

1.,  Ha megtaláltuk a megfelelő faágat, vágjuk méretre. Érdemes az alsó ágrészt olyan hosszúra vágni, mint az alsó tányér átmérője, a felső ágrészt pedig olyan hosszúra, mint a felső tányér átmérője. 
(mi 25 és 19 cm átmérőjű tányérokat használtunk) 
2.,  Jelöljük be a tányérok közepét és fúrjuk ki a lyukakat.
3.,  Ha kész, az alsó tányér közepébe tegyünk egy kb 6 cm hosszúságú facsavart, úgy, hogy a tányér alján egy alátétet is használunk. 
4-5.,  Csavarjuk bele az alsó ágrész közepébe.  
6.,  Az ág tetejébe fúrjunk egy 10 mm átmérőjű, kb 5 cm mély lyukat. 
7., Illesszünk bele –egy kb 8-10 cm hosszúságú – 10-es tiplit.
8-9., A középen átfúrt felső tányért húzzuk rá a tiplire. Fúrjunk a felső ágrész aljába is egy kb 5 cm mély 10 mm átmérőjű lyukat és illesszük rá a tiplire. 
    1. Ha megfelelő méretű lyukakat fúrtunk, a tipli pont bele fog szorulni. De ha biztosra akarunk menni, érdemes egy kis faragasztóval is megerősíteni, így biztosak lehetünk benne, hogy soha nem marad a kezünkben tálunk „fogója”. 
    A tányérok kifúrása elég nagy türelmet igényel, hisz nagyon lassan és óvatosan kell fúrnunk, nehogy a tányér megrepedjen. Ha az első tányér kifúrásakor megelégeljük ezt a műveletet, egyszerűen felejtsük el a másikat és ebbe illesszük bele a csavarral a faágat. 

    Így is izgalmas kínáló tál lesz a végeredmény. 







    Ötlet, kivitelezés, fotók és szöveg: 

    Wein Krisztina 
    (lakberendező, dekoratőr)