P
imasz . Inspiráló . Nőies

FlickR

PIN magazin

hétfő, március 18

Juhtúrós édesburgonya krémleves






Juhtúrós édesburgonya krémleves
4 főre
50 dkg édesburgonya
1 liter zöldség alaplé
5 dkg spenót
12,5 dkg juhtúró
15 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek római kömény
4 ág friss vagy 1 ek szárított kakukkfű
2 ek olívaolaj

A hagymát meghámozzuk, nagyjából feldaraboljuk, majd az olívaolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a mozsárban porrá őrölt római köményt, a szeletekre vágott fokhagymát, fél perc alatt átpirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott édesburgonyát is. Felöntjük a zöldség alaplével, hozzáadjuk a kekukkfüvet, majd fedő alatt mérsékelt lángon addig főzzük, amíg az édesburgonya megpuhul.
A levest lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a juhtúrót, kidobjuk belőle a kakukkfüvet és botmixerrel pürésítjük. Ismét felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a megmosott, leszárított, csíkokra vágott spenótot. 

zöldség alaplé: 1,2 liter vízbe 2 szál répa, 4 szál angolzeller, 1 fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél. A zöldségeket kevés sóval puhára főzzük, majd leszűrjük a levet.