P
imasz . Inspiráló . Nőies

FlickR

PIN magazin

hétfő, március 18

Citromos csirkemell tavaszi salátával



Citromos csirkemell tavaszi salátával
2-4 főre
4 fél csirkemellfilé (60-65 dkg)
1 citrom finomra reszelt héja és leve
1 gerezd fokhagyma
1 ek római kömény
1 ek koriandermag
4 ek olívaolaj, só

2 kígyóuborka
2 csokor hónapos retek (20-25 fej)
1 csokor újhagyma (5 szál)
1 citrom leve
1 tk cukor
3 ek hidegen sajtolt repceolaj
kemény, érett juhsajt durvára reszelve a tálaláshoz (elhagyható)


A római köményt és koriandermagot mozsárban porrá őröljük, elkeverjük a citrom finomra reszelt héjával, levével, a kés pengéjével alaposan meglapított, hámozott fokhagymagerezddel és az olívaolajjal.
A csirkemellekről a filé kisebb, különáló részét levágjuk, majd a nagyobb darabot is lapjában kettévágjuk, így egy fél filéből három, nagyjából 2 centi vastag szeletet kapunk. A szeleteket megkenjük a fűszeres páccal, majd rájuk öntjük a maradékot is és lefedve sütés előtt legalább fél órán át pihentetjük. 
A salátához a citrom levét elkeverjük a cukorral, ha az feloldódott, hozzákeverjük az olajat is.
Közben a retek fejeket négyfelé vágjuk, az uborkát zöldséghámozóval vékony szalagokra szeleteljük vagy vékonyra gyaluljuk, az újhagymát a szár zsenge zöld részével együtt vékony karikákra vágjuk. A zöldségeket a tálalás előtt 10-15 perccel összeforgatjuk a salátaöntettel és ízlés szerint pecorinot vagy más kemény, érett juhsajtot reszelünk a tetejére.
A csirkemellekről lecsöpögtetjük a pácot, majd kevés olívaolajban vagy grillrácson nagyobb láng fölött mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük a szeleteket, sütés közben sózzuk a húst. A kisült szeleteket hőálló tálba szedjük, majd lefedve tálalás előtt 5-6 percig pihentetjük.